Vásároljon "Koncert 33" ajándékutalványt 2 és 5.000 Ft értékben! Karácsony
Az utalványok bármelyik "Koncert33" hangversenyre beválthatók.

A zongora közelről

„A Zongora – közelről”

Fülei Balázs koncertsorozata a Bartók Emlékházban. 

 

Következő koncert:

2018. november 13. (kedd), 18 óra – Bartók Emlékház

(1025 Budapest, Csalán u. 29.)

MVM Koncertek – „A Zongora – közelről” 6.

Fülei Balázs zongoraestje

 

Jegyárak: 3.000 Ft, helyfoglalás érkezési sorrendben

A felnőtt közönséget is szeretnénk bevezetni a zongorajáték titkaiba. Új sorozatunk műsorvezetője, a Junior Prima Díjas Fülei Balázs a felnőtt nézőket invitálja, hogy foglaljanak helyet a zongora mellett. De ne úgy, mint a koncerten, ahol előadó és közönség a színpad-nézőtér polarizációjába rendeződik.

 

A korábbi előadások témáiból:

Szeretjük a zongorát. A hangzása miatt, a teljessége miatt, a repertoárja miatt. Koncertek, hanglemezfelvételek százai, ezrei égették fülünkbe a különböző hangzásokat, előadásokat, elképzeléseket, felfogásokat. Talán már meg is szoktuk: „ez így a jó”, „ezt így kell”. De gondoltunk-e arra, hogy mit lehet csinálni egy jó zongorával, milyen lehetőségei vannak egy zongoristának egy zeneművel, hogyan lehet feltárni e hangszer minden lehetőségét? Hogyan alakul ki bennünk a kép, amitől egy előadást jónak tartunk? Milyen utak közül választhat az előadó? Négy estére hívom Önöket, nézzenek be, s remélem, nem csak a műhely ajtajában maradnak az ajtófélfának támaszkodva, hanem helyet foglalnak a zongora mellett. Kérem, jöjjenek közel a zongorához, mert ez egy csodálatos hangszer, és szeretném, ha megismernék. Jó zenék között töltenénk négy estét, és olyan dolgokról beszélgetnénk, amiről soha sincs alkalom egy koncert közben. Pedig biztos vagyok benne, hogy sokan megállítanák a zongoristát egy-egy pillanatban: „most vajon mi történik?” Tartsanak velem, hogy megmutathassam: a zene több, mint az egész univerzum! (Fülei Balázs)

1. Az illúziók hangszere – Gondolta volna, hogy az egész csak átverés? Hogyan képes egy egyszerű kalapácsütés annyi érzést megmozgatni, annyi hangzást megteremteni? Hogyan lehetséges az, hogy képi élmény nélkül ennyi képet tud előidézni ez a hangszer? Gondolta volna, hogy a kevésbé jó zongorán is lehet úgy játszani, hogy Ön úgy érezze, ez a világ legjobb hangszere? Hogyan lehetséges ez?

2. Ez ilyen gyors? – Minden zene egyik meghatározó eleme a tempó. A zongoránál különlegesen fontos szerepe van. Melyik sebesség a jó? Melyik tetszik Önnek? Fontos ez egyáltalán? Ámulatba lehet ejteni Önt egy gyors tempóval? Gondolta volna, hogy ez nem valami nagy kunszt? A különböző tempók átformálják a zenék arcát és személyiségét. Jöjjön el és hallgassa meg.

3. Klaviatúraművész? Pedálművész? – A zongoraművész kezét akarják a legtöbben látni. Sokan éppen ezért mindig a terem bal oldalára eső széken váltanak helyet. Gondolta volna, hogy a láb legalább akkora művész a zongoránál, mint a kéz? Teljesen más a feladata, de mindennél fontosabb. Pedál nélkül nincs zongorahang! Ezen az estén a pedált mutatom be Önöknek, amelynek különböző használata akár a zenei génmanipulációhoz is vezethet!

4. Ki így – ki úgy, hol így – hol úgy – Egy zongoraművész tevékenysége állandó döntéshelyzetekből áll. A darab megtanulásától kezdve az előadás alatti pillanatokig millió dolgot kell eldönteni: hogyan akarom. Tartsanak velem egy zongorista döntéseiben, és érezzék át: a zene csupa bizonytalanság és az előadó változtatja ezt biztos és kontúros világgá, amelybe közönségét meghívja. Ez vagy tetszik, vagy nem. Önöknek melyik tetszene? Egy lépést visszalépünk, és oda hívom Önöket, ahol még meg lehet változtatni e világ felépítését, akár többféle módon is. Azért végül hadd mutassam meg, hogy én mi mellett teszem le a voksot! Dönteni nem is olyan nehéz, és nagyon gyorsan kell!

Jegyek megrendelhetők a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail-címen,

valamint a +36-30-4688898-as mobil számon hétköznapokon 9-16 óra között!

 

 

 

 

Bérlet

Reklám képSzabadon összeállíthatja bérleteit a „Koncert 33” hangversenyeiből – 4 hangverseny 20 % kedvezménnyel.
Bővebben: Jegyek, bérletek

A Zongora

Reklám képSzólójegyek vásárolhatók a 2020-as koncertekre, de már megvásárolhatók 2021-es bérleteink is, melyek megrendelhetők a jakobikoncert@gmail.com e-mail-címen is!

Kedvezmény

Reklám képValamennyi Hangszerek világa koncertünket ingyenessé tettük az MVM támogatásával!
Bővebben: Jegyek, bérletek